Balmoș (de la Sibiu)

Punem un litru de lapte la fiert.

Se umple o cană (250) cu făină de mălai – și se lasă lângă aragaz.

Se pregătește unt – cam o lingură, aici faceți după gust – tot lângă foc.

Se rade pe o farfurie telemea de oaie – sărată ;) eu am din cea adevărată, de la Sibiu… cam un pumn bun.. să fie vreo 150 gr..

Când fierbe laptele, se pune untul și, dacă telemeaua nu e sărată, puteți pune pune o linguriță rasă de sare.

Apoi, în ploaie, făina de mălai, mestecând în continuu cu telul în formă de pară.

Faceți focul mic, puneți un capac – nu să acopere perfect ci să nu stropească toată bucătăria :D

După 5-10 min (nu mă uit ever la ceas…) adică după ce mălaiul a absorbit tot laptele, se oprește focul și se amestecă bine brânza rasă.

Se mănâncă cu ceapa roșie frecată cu sare…. și smântână de-aia dulce… nefermentată.

(tatăl meu zicea: bați bine copii, îi sui în pod și după aia mănânci singur :D )

Ileana

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

2 comments to Balmoș (de la Sibiu)

  • în drum spre casă mă opresc să cumpăr telemea : )) pod am, numai cu bataia e mai greu, că fug mai repede ca mine : )))))
    acuma serios, cred că fac porţie mare să apuc şi eu la ea…
    deci telemeaua se freacă bine bine IN mămăligă ?! yummy …

  • Ileana, zău de mă mai stresez cu mămăliga cu brânză în straturi – pune mămăliga, pune brânza – se prinde lingura, clătește-o cu apă rece, iar strat, iar strat. Asta pe lângă că e rapidă pare și demențială la gust.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>