Tort de nuci.. pentru multe Diane!

Blat:
4 ouă
300 gr zahăr (o cană plină de zahăr, rasă)
10 linguri de apă
100 gr nuci măcinate (o jumătate de cană de sâmburi de nucă întregi)
200 gr făină (o cană cu vârf de făină, necernută; după măsurare se cerne)
praf de copt (în făină)
Se freacă gălbenușurile cu zahărul (cu mixerul), apoi se adaugă pe rând apa, nucile, făina și albușele bătute spumă.
Se coace – cuptorul se încinge bine de tot (maxim gr), se pune blatul și se reduce focul la mic (180 gr).

Crema aici

Se taie blatul în 2 sau 3 – depinde cât de înalt este, dacă formă în care s-a copt e cu diametru aprox 24, ies 3 foi, dacă e mai largă ies două.

Se însiropează foarte bine cu sirop făcut din aprox 500 ml de apă cu 4 linguri de zahăr și esență de rom (se poate face sirop cu mai puțină apă și câteva linguri de cafea și rom, pentru adulți desigur :D )
Se umple cu cremă, se lasă cremă și pentru îmbrăcat tortul, apoi se presară cu nucă măcinată.

Poftă bună!

Tips: blatul e mai bun dacă se face cu o zi sau doua înainte
Tortul e mai gustos dacă stă la rece câteva ore – atenție să fie ff bine învelit în folie, să nu ia gust de la mâncarea din frigider. Iarna poate sta pe balcon dacă nu îngheață.

Ileana

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

16 comments to Tort de nuci.. pentru multe Diane!

  • Iar mancare fara poze? Nu ma mai joc… eu la ce sa salivez?

  • Ah, pune te rog si mancarea aia dementiala chinezeasca. Sa folosesc si eu wok-ul la ceva… Si poate mananca si z.

  • he-he.. oricum trebuie să modific rețeta, să pun crema de cacao separat că azi am făcut tortul de biscuiți cu crema asta…

  • Carmen

    va rog sa incepeti sa vorbiti romaneste :)
    ce chinezarie dementiala, wok, nuci, crema de cacao?
    ceva mai pe intelesul neuronului meu muncit n-aveti? :D

    ily draga, am o propunere. wok-ul meu e disponibil, al lui dumi la fel… ce zici de-o orgie chinezeasca pe aragazul meu cu 3 ochiuri, intr-o seara… de vara…? merge si ca “diet food”?

  • scumpă… care diet food? Cu miere și cu amidon.. așa dietă să tot ții :D dar e destul de ușoară (mâncarea) – zău că n-am făcut de mult..
    Iar tortul de biscuiți, iarăși ajunge în amintiri înainte de a fi subiect de poze…

  • Da, da, și rummy mult-mult. Adică Remi scris românește. Și Lacrima lui Ovidiu.
    Ileana, și rețeta de tort de biscuiți?

  • Breeeee ai uitat sa treci “creditele” – asta e tortul lui bunica. Hint: – putin ars e si mai bun :) .

  • Ei, așa am zis și eu, că e tortul lui bunica… Și mama a zis ca nu, e rețeta ei, tortul lui bunica aveam mai multe nu’ș ce..
    Dar faza cu arsul blatului… eu cred ca merge și la asta, că bunica aplica și la altele, nu numai la tort ;)

  • Hai mai Ileana, :( (((( nu mi-a iesit. Si-am facut exact cum si cat ai zis. S-a facut la suprafata o crusta tare si restul e lichid, si e de-o ora la cuptor. :( Mor de ciuda ca ignor copilul si-apoi sa nu mai planga il iau calare, fac tortul cu el asa, si tot nu iese.
    Emoticon-cu-smuls-de-par!
    Nu-s prea putine oua? Sau faina? De ce e lichid la mijloc?
    Emoticon-cu-dat-cu-capu-de-pereti!

  • iuuui.. mă sperii Dumi, n-o să-mi spui că nu ți-a ieșit blatul????
    Gata, nu te mai las să faci singură, vii la mine (când îți vine de găteală rețete de-ale mele) și faci sub supraveghere strictă!
    Sună-mă mâine să vorbim (parcă văz că nu dorm bine la noapte…)

  • Am pus la rețetă cantități măsurate cu cana în loc de cântar pentru una dintre Diane – te pup cu mult drag și sper să-ți iasă din nou. La mulți ani sărbătoritei!!!

    Dumi, am dezlegat misterul – păi cică la 180 de grade poți să stai și tu in cuptor că nu te coci :D :D . Deci, am vorbim cu posesoare de cuptor electric – mai sus numita Diana ;) – și trebuie încins la 400 de grade, după ce pui înăuntru blatul reduci la 180.
    Bafta!

  • Diana S

    Oana ai grija ca eu ti-am zis grade F nu C.Asa ca nu-i concludent…sorry.Il incerc si iti zic….sper sa nu ard blatul.Tine-mi pumnii.pa-pa

  • Diana S

    Gata l-am terminat.A iesit dar…..cu emotii.Am incalzit cuptorul destul de tare.Cand l-am bagat l-am dat mai incet .Dupa vreo juma de ora, poate mai l-am verificat,,,,,,,era nefacut la mijloc asa ca am dat mai tare.Asa ca l-am cam ars pe margini..nu tare dar e mai crocant un pic.DAta viitoare incerd sa-l las la foc mai iute o perioada mai mare.pusiMaine fac crema.

  • Nu cred ca e cuptor cu 400 de grade, dar next time, 275 scrie pe el. Pe blat. Mama lui! (asta e maximul la al meu)

  • Diana S

    Cuptorul meu are si 500 dar dupa cum am precizat mai sus sunt F nu C.

  • Diana, ma bucur c-a iesit. :) Raspunsul meu urma dupa cel al Ilenei, al tau era inca la moderare cred. Deci 400 de grade F, nu C. Ne poti spune niste grade? Sau conversie in C? Cate erau cand l-ai bagat, apoi redus? Mersic, si s-aveti pofta!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>