Te iubesc

Am în fața ochilor imaginea din filmele americane: imnul național ascultat/cântat cu mâna la inimă. Sportivii americani – învingători – aceeași imagine.

Iar noi, mulți dintre români (prea mulți) cu fața obosită începem ”românii nu știu…” și aici poate urma chiar orice.

Fă orice paralelă cu fraza asta, nemulțumirea, rușinea permanentă, regretul că n-am avut curajul de a emigra – sau ”mândria” că avem curajul de a nu pleca….

Mă obosește și mă întristează. Vreau să fiu mândră de poporul din care fac parte. E instinctul de turmă :D poate (sau poate nu?)  vocea aia din inconștient care spune că dacă fac parte dintr-o turmă mai mare sunt mai în siguranță… cine știe?

La nuntă mi-am dorit ca melodia mea (de fapt a noastră, că doi fac un cuplu, dar se zice ”a miresei…”) să fie în limba română. Și știi de ce? Pentru că la nunta noastră a venit draga mea prietenă Kim cu soțul ei – iar el era foarte surprins că noi, românii, ascultăm numai muzică americană… adică din mașini, de la radio, la TV… numai engleză curge..

Și am avut melodia ”Balada pentru o minune” de la Vank, fiind declarația mea de dragoste pentru soțul meu. Mi-e tare dragă pentru că mi-am dorit să spun tuturor că sunt fericită să mă căsătoresc cu omul pe car eîl iubesc și care mă iubește.

Siropos? Poate pentru mulți – pentru că uite, neamul ăsta al nostru de români se jenează să spună ”te iubesc” exact ca atunci când eram copii mici și aveam primele noastre iubiri pe la colțul blocului, sau pe coridoarele școlii generale – iubire materializată în ocheade, în fluturări de eșarfe și gene.. în șuturi trimise pe lângă poartă dacă iubita apărea la orizontul nefericitului fotbalist…

Sper să creștem – ca nație – și să învățăm să spunem ”te iubesc”. Eu nu i-am spus ”te iubesc” niciodata tatălui meu cât a trăit – și de 10 ani nu reușesc să șterg amarul ăsta din sufletul meu.

Așa… de fapt, am vrut să-ți spun de România pe care o iubesc – am reușit să văd puțin din ea în weekendul trecut.

Am fost la Corund, la Biertan – aproape de Mediaș – și am ajuns să vizităm centru Mediașului.

M-am încărcat de putere :D energie pozitivă cum e acum la modă să spunem…

De la Corund mi-am luat vase – e o plăcere să le am și să le folosesc zi de zi. Am cumpărat mai multe blide de la unul dintre cei care le fac – mi-a povestit cum și de ce a desenat soția lui blidul pe care îl folosesc eu – Paul are unul cu cocoș iar Ana are unul cu lebădă.

La Biertan l-am cunoscut pe lingurarul secolului XXI – fantastic, pasionat, obiecte atât de frumoase și cu povești proprii. Paul n-a vrut să mai plece de lângă el, atât de mult îi plăcea cum lucra, cred că o să-l mai vizităm – pe lingurar – și la Sighișoara, unde are atelier. Dorința mea e să cumpăr o cruce de la el – când ne permite bugetul – sunt extraordinare.

Și gata.

Să faci bine să iei traista în băț și să vizitezi și tu România pe care o iubesc – e mare-mare și nu prea o vezi la TV.

Ileana

PS bine-bine, o să pun și ceva poze… nu știu dacă i-au ieșit la artistu’ din familia noastră dar dacă sunt…

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Blogplay

1 comment to Te iubesc

 • O sa vizitam saptamana viitoare `plaiul cu flori`, Maramu`. :)
  Si-i spun lui z zilnic, de sute de ori, de cand s-a nascut, `te iubesc`. Citisem undeva, ceva scris de un chinez, ca pruncii nu simt ca noi iubirea, trebuie marturisita, spusa. Si nu numai de asta, ci pentru ca puterea cuvantului e nemasurata.
  Hm, faina piesa de la Vank. Nu e mai siropoasa decat Nunta de flori a lui Hrusca, pe care o vroiam eu la nunta. :D Dar ne-am razgandit in favoarea lui Francois Feldman, Les valses de Vienne…
  Cat despre iubirea de tara… recunosc, uneori mi-e jena ca sunt romanca, dar lucrez la asta, pentru ca aici traiesc, iubesc. Si sigur m-am nascut cu un scop aici.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>