Tort de mere / căpşuni

Pentru tortul de mere: 2 kg mere potrivite ca mărime, curăţate de coajă şi cu cotorul scos – în locul lui se pun vişine din dulceaţă, fără sâmburi

Pentru tortul de căpşuni: 1 kg de fructe curăţate de codiţe, spălate şi scurse de apă

100 gr unt-margarină

5 ouă

5 linguri făină

5 linguri zahăr

zeamă de lămâie sau rom

praf de copt

Se pun fructele într-o cratiţă de 27-28 cm diametru şi 8-9 cm înălţime peste untul tăiat bucăţele. Se presară fructele cu zahăr- se aşează cât mai uniform, să acopere bine fundul cratiţei. (cratiţă, NU formă de tort pentru ca iese siropul altfel…)

Se dă cratiţa la cuptor până se înmoaie puţin fructele, apoi se scoate şi se lasă puţin la răcit.

Între timp se bate un pandişpan care se toarnă peste fructe.

Pandişpan: se bat albuşele cu zahăr spumă tare, se adaugă zeama de lămâie, apoi gălbenuşele pe rând, făina cernută împreună cu praful de copt – făina nu se bate cu mixerul, se amestecă cu lingura prin răsturnare.

Se coace la foc potrivit – cuptorul se porneşte de la început şi se lasa pe putere cat mai mare, să se încingă bine. Când punem tortul în cuptor, reducem aproape la minim (deja sunt atâtea tipuri de cuptoare încât asta pot să spun să fie generic).

După ce s-a copt (aprox 30-40 de min) = scobitoarea iese uscată din blat – se lasă la răcit.

Se întoarce pe farfurie sau platou rotund (dacă s-a lipit pe margine se desprinde cu cuţitul) şi se poate orna cu frişcă sau cu spumă de căpşuni… (NUMAI dupa ce s-a răcit – altfel siropul zboară în toate părţile…)

Şi câteva “dovezi” sau… idei de prezentare..

PESE: în tortul de mere am pus stafide din lipsă de vişine… a ieşit delicios!

Ileana


Şi de căpşuni..

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay

5 comments to Tort de mere / căpşuni

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>