Motherhood

Sunt plină de revelații zilele astea. Cea de ieri mi-a adus aminte de o alta, de o dimineață de aprilie când luam microbuzul din Sighet spre Mureș, pe răcoare, pe la vreo 5, cu sis. Pe scaunul din față urcase o tânără cu o bomboană de fetiță. După ce ne-am întins la drum, gălușca cocheta cu noi, și noi cu ea. Cum să reziști flirtului? Am căutat prin genți, aveam un colier din bile de lut, l-a prins cu mânuțele-pernițe și și-a văzut mai departe de drum în timp ce ochii mei și-ai lui sis înotau în lacrimi de duioșie.

Clipa aceea a fost magică. Mi-am dat seama că toate suntem mame. Că Pământul e o mamă cu o inimă imensă. Că ne naștem mame. Că dăm naștere sau nu unui copil, suntem mame. Și sis era atunci mamă. Și încă e, pentru z, o parte de mamă. Ajungem, ciclic, zilnic, periodic, permanent, la momentul în care, necondiționat, iubim copiii de lângă noi ca și cum ar fi ai noștri. Sărim la nevoie și îi oblojim, îi luăm în brațe și le ștergem lacrimile, ne rostogolim cu ei în iarbă, îi hrănim, îi privim cu dragoste, îi mămicim, suntem acolo pentru toți și strângem cercul în jurul copilului aflat în nevoie, asemenea unei secte.

Îmi petrec după-amiezile în parc, cu z și cu gașca ei de grădi și de joacă. Ieri, mângâind un căpșor bălai, și pe z lângă, priveam restul găștii. Inconștient, fiecare își ocupa clipă de clipă rolul cerut, prin rotație. Fiecare devenea mamă pentru toți, când una din noi era prinsă cu altceva. Puteți opri puțin filmul derulat cu încetinitorul și cu puf de păpădie zburând lin. Avem și noi conflictele noastre, când ne zburlim și ciumurlim și mai ies leoaicele din noi afară. Însă apoi, după ce spunem fiecare ce-avem de spus, ne întindem iar, leneșe,  la o sămânță, o poveste, un pufulete.

Și întrevăd prin pânza zilelor ce trec și vin, iar și iar, o lume matriarhală. În care mamele, din orice colț, în devenire sau nu, sunt acolo pentru alte mame, alți prunci, gata să pună umărul, mâna, degetul, fiecare după putere, la nevoie. La nevoie de rău sau bine.

Tați, nu v-am dat uitării, motherhood-ul n-ar exista fără perechea lui, fatherhood.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Blogplay

3 comments to Motherhood

 • ce bine-mi pare!!! – că te umplură revelațiile ;) :-*

 • și da… suntem binecuvântate să fim mame – toate – asta mă umple, mă împlinește și mă mobilizează când am bolovanul lui sisif în spate.

 • vorba dragei Ileana,ce bine ca ai revelatii.
  subscriu si eu:e o binecuvintare sa fim MAME.cu toate momentele magice,cu greutatile, incercarile,dilemele,rascrucile,etc….da’e o binecuvintare
  ps:asteptam si alte revelatii(mai dese).vorbeste repetenta(sau exmatriculata,dupa absente)

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>